Zoek je iets lekkers voor het Sinterklaasfeest, maar wil je eens wat anders dan de standaard pepernoten? Wil je eens een lekker ouderwets koekje maken? Dan zijn kruidmoppen wat voor jou... Haha, lekker verkooppraatje, hè? Dit koekje is bij een supermarktin de periode van Sinterklaas te koop. Ik vind het erg lekkere koekjes en was benieuwd of ik die zelf kon maken. Ze worden namelijk als een luxe product verkocht (lees: duur).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZL4VPOa29Sm4blyTx7vHcuE1PMTW2MbASe3WwbnkxSg6rvSG-EyHkgbzwiU4utOYdl7hfx0215d-53YRFpfqsynBmy_ppHPQJTzHd8wNUctTaZss4CUTSRD9L6WjJZXJvjVJm_wp08lU/s320/DSC_0115.JPG)
Tegenwoordig kom je recepten tegen waar honing in staat. Echter kan ik mij niet vinden in deze recepten. Als ik het koekje proef, proef ik geen honing. Aangezien honing toch een duidelijke smaak heeft. Het is een koekje van circa 3 cm in doorsnee, rond en krokant. Er zitten anijszaadjes in verwerkt en je proeft zo nu en dan een vleugje komijn.
Ooit had ik een recept gevonden. Helaas heb ik alleen de ingrediënten opgeschreven en niet de bereidingswijze, overstand etc... Na een hele tijd zoeken op internet heb ik het opgegeven. Dus maken we er een technische opdracht a la 'Heel Holland Bakt'. Het recept is hieronder beschreven, zoals ik denk dat het hoort te zijn met deze ingrediënten.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHzwLlpF0JtL_I_W82oWDZDlmqrd7tjyyeIRF4NTx_ncDMFAVk43VRg0odoi5iwErlTBRDhG3DnJZYApIoEM7oLEaoF41n_1NT-27K9kq9hseX8vRxP1O5zgAZM8Lh3NsVur1iV6iW33Q/s320/DSC_0112.JPG)
Een zoektocht naar anijszaad en koekkruiden is in deze tijd best lang. Bij verschillende supermarkten is anijszaad en koekkruiden niet te koop. Koekkruiden heb ik uiteindelijk niet gevonden. Wel woon ik in het hoge Noorden, wellicht dat hier het 'probleem' ligt. Als koekkruiden heb ik maar een mengsel gemaakt van kaneel, gemalen gemberwortel, nootmuskaat, gemalen kardemom, (kruidnagel was ik vergeten) en gemalen komijn (beslist niet te veel).
Het recept is voor 3-5 bakplaten vullen, afhankelijk van hoe dik je de moppen maakt en hoe breed je ze uit elkaar legt. Zelf bak ik een half recept, ofwel alle hoeveelheden door de helft. Hiermee vul ik bijna 2 bakplaten. De koekjes lopen eigenlijk niet uit, minimaal maar.
De ingrediënten:
500 gram bloem
225 gram lichtbruine basterdsuiker
300 gram boter
15-20 gram anijszaad
1-1,5 theelepel koekkruiden
snufje bakpoeder, maximaal 5 gram
De bereiding:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnKqpYxW7qGUMsiv6YQgt9rchvx_VGT0oOoZvsRUnQ1inzXhodXJqfc77KJQFx5O88h-iEi0K2Mt2ZaMeNokeQUoAUuW9sr2XYCwADzGOLQy25-qtXtq4RKxa_tCg54urp4x1wJbS2J1U/s320/DSC_0113.JPG)
Ik heb de hete luchtoven voorverwarmd op 175 graden Celcius. Vervolgens heb ik de boter licht opgewarmd, zodat er een beetje gesmolten boter op de bodem van het bakje ligt. Vervolgens heb ik de bloem, bakpoeder en de suiker door elkaar gemengd en dan de boter erbij. Met een gummyspatel meng ik eerst dit geheel een beetje door elkaar. Daarna heb ik de koekkruiden en de anijszaad door het mengsel gedaan. Als alles eenmaal een beetje gemengd is, zijn de handen aan de beurt. Lekker alles goed door elkaar kneden, tot het deeg een geheel vormt. Je kunt dan gelijk het deeg uitrollen met een deegrollen, maar je kunt het deeg het beste even laten rusten in de koelkast (de boter was immers warm). Na het uitrollen kun je met een uitsteker van circa 3 cm de koekjes uitsteken en op de bakplaat, die bedekt is met bakpapier) neerleggen. Bak de koekjes in 10 tot 12 minuten klaar. Er hoort geen verkleuring op de koekjes te komen. Ze worden pas krokant als ze zijn afgekoeld.
Veel plezier met maken!
Tips, tops en opmerkingen zijn altijd welkom.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten